Exista o imagine generala despre oamenii ce lucreaza in IT, infatisand tipul tocilar, cu cosuri pe fata si hanorac, ce nu iese din casa si ii place la intuneric. Usor usor, imaginea asta se schimba in tipul ce castiga bine si se joaca la calculator.
Hai sa elucidam un pic lumea IT ca sa intelegem mai bine ce inseamna, ce implica si ce necesita.
In functie de cultura si nevoile unei companii, echipele IT difera in componenta. Uneori sunt necesari oameni cu cunostinte generale in tehnologie, alteori fiind mai importanti oameni cu nivel de expert in anumite tehnologi specifice.

Tipuri de Echipe in IT
Development Team
Se ocupa cu dezvoltarea unei functionalitati, unei componente dintr-un produs sau un intreg proiect. De obicei cu caracter temporar, se compune din experti multifunctionali capabili sa livreze o solutie optima.
Exemple de joburi in echipa de dezvoltare: Backend Programmer, Frontend Programmer, Fullstack Developer, Team Leader, Project Manager.
IT Operations Team (Ops, ITOps sau I&O)
Operațiunile IT rămân relevante, în ciuda prevalenței soluțiilor cloud computing, automatizării infrastructurii și AIOps. Complexitatea și importanța ITOps a crescut în organizațiile la scară largă, iar implicarea timpurie a operațiunilor este cheia pentru adoptarea cu succes a Metodologiei DevOps.
Aceasta echipa este responsabila ca infrastructura IT să funcționeze și să furnizeze serviciile necesare pentru sprinturile rapide de dezvoltare și ciclurile de lansare. Echipele sunt, de asemenea, responsabile să se asigure că politicile organizaționale și principiile ITSM sunt implementate în echipele de dezvoltare.
DevOps Team
În mod tradițional, echipele de dezvoltare și echipele operaționale au lucrat separat, cu conducere, responsabilități și obiective separate.
Schimbarea majoră a culturii organizaționale a DevOps a spart cu succes această mentalitate, reducând decalajul dintre echipele Dev și Ops.
În zilele noastre, Metodologia DevOps este aplicata pe scară largă de industria IT, inclusiv de companii tehnologice de top precum Amazon, Google si Netflix.
Echipele DevOps pot include ingineri, dezvoltatori, experți în operațiuni și multe altele. Fiecare membru al echipei DevOps are experiență intr-o varietate de tehnology. Din acest motiv, obtinerea unui astfel de job este mai facila cu cat aplicantul are cunostinte mai vaste in IT si tot din acest motiv, este una din cele mai bine platite job-uri in IT.
SRE Team
Introdusă de Google, Site Reability Engineer (SRE) a câștigat interes la nivel global, deoarece practicile și automatizarea DevOps devin capabilități esențiale pentru gestionarea eficientă a aplicațiilor găzduite în medii cloud hibride.
O echipă SRE folosește ingineri cu experiență în dezvoltarea software-ului pentru a efectua lucrări în mod tradițional de o echipă ITOps.
Scopul inginerilor SRE este de a automatiza lucrările care au fost efectuate anterior manual.
Scrum Team
Echipele Scrum pot urma câteva practici diferite în funcție de mediul lor, dar conceptele de bază includ lucrul iterativ la un proiect, începând cu un produs minim viabil (MVP) și adăugarea de caracteristici și funcționalități în timp.
O echipă de scrum obișnuită lucrează în sprinturi de două săptămâni și ține zilnic întâlniri organizate pentru a actualiza echipa cu privire la statut.
O echipă Scrum implică de obicei unul sau mai mulți dezvoltatori/operaționali, plus un Product Owner și un Scrum Master.
QA/Testing Team
Aceste echipe sunt adunate pentru a asigura calitatea software-ului livrat utilizatorilor finali.
Componenta „de calitate” a QA se poate referi la atribute precum performanța, securitatea, costul, conformitatea, confidențialitatea și riscul.
Support Team
Echipele de suport sunt dedicate pentru rezolvarea problemelor tehnice intalnite de ultilizatori, fie ei interni sau externi. Focusul acestora este de a reduce numarul si severitatea incidentelor IT precum si rezolvarea incidentelor in mod proactiv.
De obicei, aceasta echipa este segregata in 3 departamente :
- Help Desk – clienti interni
- Customer Service – clienti externi
- Suport tehnic – evident, probleme tehnice
Security Team
Securitatea civernetica este un element critic in orice companie.
Procesele de gestionare a identității și a accesului și de aprobare a modificărilor sunt domenii comune ale echipelor de securitate IT în mediile DevOps, unde furnizarea de infrastructură și servicii este automatizată pentru a facilita sprinturile rapide de dezvoltare și iterațiile de lansare.
Process Team
Aceste echipe (cunoscute și sub denumirea de echipe de suport IT pentru afaceri) sunt permanente și au sarcina de a deține, gestiona și îmbunătăți sistemele IT ale unui anumit proces de afaceri. Aceste echipe sunt adesea formate cu analiști, manageri de proiect și experți în date și se asociază cu echipele de proiect pentru a obține rezultate specifice.
Tiger Team
Tiger Teams sunt asamblate doar atunci când trebuie să rezolvați o problemă care are un impact grav asupra companiei.
Echipele de tigri, de obicei, nu sunt necesare pentru majoritatea incidentelor, dar în domeniul managementului problemelor, o echipă bine dotată cu personal expert poate însemna diferența în păstrarea reputației companiei.
Important este că echipele de tigri nu pot fi determinate în avans. Atunci când problema este recunoscută puteți aduna echipa potrivită pentru a încerca să o remediați.
Virtual Team
Aceste echipe sunt asamblate temporar și lucrează îndeaproape cu organizația de la distanță, de obicei pe bază de contract.
Membrii echipei virtuale asistă echipele de dezvoltare, QA, operațiuni și securitate, la sarcini care pot fi efectuate fără prezență la fața locului.
Aceste echipe completează portofoliul de competențe al organizației după cum este necesar, permițând scalabilitatea puterii de munca, fara necesitatea creeri de pozitii noi, nebugetate sau necesare pentru lucruri specifice.
Lumea IT – chiar poate oricine?
IT-ul a devenit una dintre cele mai populare domenii de carieră, iar mulți oameni se gândesc să se alăture acestei industrii pline de oportunități. Cu …

O noua cariera in IT – Curaj si perseverenta!
Dacă visezi să lucrezi în sectorul IT, ești în pas cu tendințele și îți dorești beneficii multiple. Cu toate acestea, uneori, lipsa curajului, a informațiilor …

O noua cariera in IT – Ce trebuie sa stiu?
Se intampla des sa ne apucam de ceva fara sa stim care este exact drumul spre success.Fun fact despre piata muncii in Romania: La 5 …

O noua cariera in IT – Ce job mi se potriveste?
De la configurarea și operarea hardware-ului, la gestionarea de software, furnizarea de instruire și asistență, auditul de securitate și chiar crearea de software personalizat - …

O noua cariera – Imaginea de ansamblu
Exista o imagine generala despre oamenii ce lucreaza in IT, infatisand tipul tocilar, cu cosuri pe fata si hanorac, ce nu iese din casa si …